dostopnost
Barvna shema
Velikost pisave
Uporabite funkcijo brskalnika
CTRL +    in/ali    CTRL -
Stil pisave
Tip pisave

Čistilne akcije in druge aktivnosti Za lepšo Ljubljano

04.04.2022


V Ljubljani tudi letos poteka tradicionalna akcija Za lepšo Ljubljano, v okviru katere od 22. marca do 22. aprila poleg čistilnih akcij, na katerih pobiramo odpadke in urejamo okolico, pripravljamo še vrsto drugih aktivnosti.
Osrednjo čistilno akcijo Mestne občine Ljubljana, v okviru katere bomo sodelavke in sodelavci Mestne uprave MOL ter ljubljanskih javnih zavodov in podjetij skupaj čistili izbrana območja po Ljubljani, smo zaradi slabe vremenske napovedi prestavili na naslednjo soboto, 9. aprila 2022.

Poleg omenjene akcije bodo do 22. aprila potekale še številne akcije čiščenja okolja, ki jih organizirajo četrtne skupnosti ter turistična in druga društva, ki delujejo v Ljubljani, pa tudi posamezniki ter skupine meščank in meščanov, ki jim ni vseeno za naše okolje. Sodelavke in sodelavci ljubljanskih javnih podjetij in zavodov bodo čistili tudi okolice stavb in drugih objektov v njihovem upravljanju.
V JP VOKA SNAGA organizatorjem čistilnih akcij tudi letos zagotavljamo vreče in rokavice ter skrbimo za odvoz zbranih odpadkov. Podrobnosti ter kontaktne številke so navedene tukaj (letak pripenjamo tudi posebej).

Pričeli bomo s postopnim odpiranjem pitnikov
Po Ljubljani je razporejenih kar 51 pitnikov, pozimi smo namreč dodali še enega v Gosposki ulici. Pripravljamo se na postopno odpiranje pitnikov še ta mesec, ko bodo temperature ponoči in zjutraj primerne, tako da voda ne bo več zmrzovala. Odpiranje pitnikov poteka postopoma; preden lahko pitnik začne obratovati, vsakega temeljito pregledamo in očistimo, po potrebi pa izvedemo še vzdrževalna dela. Preden je pitna voda na voljo mimoidočim, naši sodelavci odvzamejo vzorce pitne vode in po prejetih pozitivnih rezultatih analize pitnike aktiviramo.

Na ulične koše bomo nameščali obešanke, ki opozarjajo na nepravilno odlaganje odpadkov
V sodelovanju z društvom Smetumet in Mestno občino Ljubljana bomo ulične koške opremili z obešankami, s katerimi bomo opozarjali na pomen nepravilnega odlaganja odpadkov, ki negativno vpliva na naše okolje in zdravje ljudi, ogroža živali in dodatno obremenjuje komunalne delavce. Obešanke so v društvu Smetumet izdelali po principu krožnega gospodarstva, s tiskom na odpadne tovornjakarske cerade, ki so tako dobile novo priložnost in nov namen.

280 dreves za še bolj zeleno Ljubljano
V (pred)spomladanskem času tudi letos sadimo nova drevesa – Ljubljana jih bo dobila kar 280. Nekaj drevoredov bomo osnovali popolnoma na novo, na primer ob Ulici Martina Krpana (11 dreves bomo zasadili v sodelovanju z vrtcem Hans Christian Andersen) ter na Prušnikovi in Teslovi ulici. Nekaj drevoredov bomo obnovili, kakor smo že tistega v parku Kodeljevo, dodatno še ob Rožičevi ulici, Hladnikovi cesti in na POT-i.
Ob Cesti dveh cesarjev bomo dokončali v lanskem letu zasnovan drevored, na nekaj lokacijah pa bomo nadomestili drevesa, ki smo jih v preteklosti odstranili zaradi oslabljenosti, bolezni oz. škodljivcev ali kakega drugega utemeljenega razloga.

Slika čistilne akcije 2022