dostopnost
Barvna shema
Velikost pisave
Uporabite funkcijo brskalnika
CTRL +    in/ali    CTRL -
Stil pisave
Tip pisave

Pilotni projekt zbiranja oblačil in obutve v Ljubljani

12.01.2022


Mestna občina Ljubljana, javno podjetje Voka Snaga in organizacija Humana združile moči pri zbiranju odpadnega tekstila na območju MOL

Na desetih lokacijah in v zbirnih centrih Barje ter Povšetova smo postavili zabojnike za ločeno zbiranje odpadnega tekstila, oblačil in obutve.

V Sloveniji na področju recikliranja odpadnega in dotrajanega tekstila ter oblačil poteka veliko projektov, narašča tudi število trgovin z rabljenimi oblačili in s hišnim tekstilom. Številnim aktivnostim navkljub pa količine zavrženega tekstila naraščajo - tekstilni odpadki so najhitreje naraščajoča vrsta odpadkov v Evropski uniji, še vedno pa pogosto pristanejo med mešanimi komunalnimi odpadki.

S prvim januarjem 2025 bo ločeno zbiranje odpadnega tekstila in oblačil postalo obvezno v vseh državah članicah Evropske unije, zato v luči napovedanih zakonskih zahtev in zavezanosti Mestne občine Ljubljana h krožnim praksam in zmanjševanju nastajanja odpadkov ter ponovni uporabi (Zero Waste strategija) začenjamo s pilotnim projektom zbiranja oblačil in obutve v MOL.

Projekt smo razvili v sodelovanju z organizacijo Humana, ki je zagotovila ustrezne zabojnike in njihovo redno praznjenje ter nadaljnje primerno ravnanje z zbranim odpadnim tekstilom.

Zabojnike smo postavili na kar deset lokacij zbiralnic oziroma ekootokov - na Aljaževi, Fabianijevi, Krimski in Postojnski ulici, Jarški in Dunajski cesti, na Livadi, ulici Ob Ljubljanici, v soseskah Murgle in Rožna dolina - ter v oba ljubljanska zbirna centra - na Barju in na Povšetovi ulici.

Predvideno je tudi redno spremljanje zbranih količin in sestave odpadkov (oblačila, obutev, hišni tekstil …) na posamezni lokaciji.

Slika zabojnikov