dostopnost
Barvna shema
Velikost pisave
Uporabite funkcijo brskalnika
CTRL +    in/ali    CTRL -
Stil pisave
Tip pisave

Zavržena hrana

Zavržena hrana

V Sloveniji smo v letu 2011 zavrgli skoraj 170 tisoč ton hrane ali drugače: 82 kilogramov na prebivalca. Skoraj polovica zavržene hrane je med odpadki pristala zato, ker smo kupili več hrane kot je potrebujemo.

Napotki, kako lahko zmanjšate količino zavržene hrane, prihranite denar in varujete okolje

1. Načrtujte svoje nakupe: načrtujte svoje obroke za cel teden. Preverite, katere sestavine za obroke že imate doma, nato napišite seznam živil, ki jih še potrebujete. Kupujte nepakirano sadje in zelenjavo, saj tako lahko kupite ravno toliko, kolikor potrebujete.

2. Preverite datume: če živila ne potrebujete takoj, izberite raje živilo z daljšim datumom uporabe ali pa ga kupite, ko ga boste res potrebovali. Pozorni bodite na datume na nalepkah: »uporabno do« pomeni, da je živilo varno za uporabo do navedenega datuma (npr. meso in ribe); »uporabno najmanj do« pa označuje datum, do katerega je izdelek pričakovane kakovosti. Živilski izdelki so varni za uporabo tudi po datumu, navedenem ob oznaki »uporabno najmanj do«.

3. Poskrbite za ustrezno vzdrževanje hladilnika: preverite tesnila in temperaturo hladilnika. Da bi hrana dolgo ostala sveža, jo je treba shranjevati na temperaturi od ene do pet stopinj Celzija.

4. Red v hladilniku: novo kupljene izdelke postavite zadaj, izdelke, ki so že v hladilniku, pa premestite spredaj. S pravilnim zlaganjem hrane vam ne bo treba hrane s pretečenim rokom uporabe metati proč.

5. Postrezite manjše obroke, saj lahko po potrebi hrano še dodate.

6. Uporabite ostanke hrane: kulinarični portali in forumi ponujajo obilo idej, kako porabiti kuhane testenine, krompir ipd.

Zakaj (tudi v Sloveniji) zavržemo toliko hrane?

  1. Ker naenkrat kupimo preveč hitro pokvarljivih živil (npr. sadja in zelenjave).
  2. Ker ne znamo načrtovati obrokov glede na to, katera živila je treba porabiti prej.
  3. Ker na splošno kupujemo prevelike količine hrane, še posebej v okviru posebnih ponudb.
  4. Ker na mnoga živila 'pozabimo' in jih čez čas neužitna najdemo v hladilniku, zamrzovalni omari, shrambi …
  5. Ker ne ločimo med oznakama »uporabno do« in »uporabno najmanj do« oziroma smo zelo občutljivi na higieno živil in datume na označenih živilih.
  6. Ker skuhamo/pripravimo prevelike količine hrane.
  7. Ker ostankov jedi ne znamo ponovno uporabiti ali hrane enostavno ne spoštujemo dovolj.
  8. Ker smo nezadovoljni z okusom hrane (tu gre predvsem za hrano, ki jo pustijo otroci).
  9. Zaradi splošnega, kulturno pogojenega odnosa do hrane.