dostopnost
Barvna shema
Velikost pisave
Uporabite funkcijo brskalnika
CTRL +    in/ali    CTRL -
Stil pisave
Tip pisave

Pravilno ravnanje z biološkimi odpadki

28.06.2021


Biološke odpadke je treba zbirati ločeno in poskrbeti, da se ne (z)mešajo z drugimi odpadki. Odlagamo jih v rjave zabojnike oziroma podzemne zbiralnice ali jih kompostiramo.

Kako pravilno kompostiramo?

Za kompostiranje na domačem vrtu potrebujemo 2 do 3 m³ prostora v polsenci in z zaščito pred vetrom. Zagotoviti moramo pravilno prezračevanje (enkrat mesečno preobračamo kup), da proces trohnenja poteka pravilno. Poskrbeti je treba tudi za zadostno vlago, kar pomeni, da se kup ne sme presušiti ali premočiti (primerna vlažnost je takrat, ko stisnemo pest komposta in se iz njega ne pocedi voda ter hkrati ne razpade). Organska masa razpada v gnojilo, če je primerno vlažna in zračna. Če je presuha, se z njo ne dogaja nič, če je prevlažna, pa začne gniti.

Kompostiranje v domači kuhinji ali na balkonu

Kompostiramo pa lahko tudi če nimamo vrta, saj je na voljo več različnih kompostnikov in fermentacijskih posod za uporabo v notranjih prostorih, na primer v kuhinji, shrambi, kleti, garaži ali balkonu. Naravni proces fermentacije v posodah, kamor odlagamo olupke sadja in zelenjave, ostanke hrane, čajno in kavno usedlino ipd., sproži organski posip oziroma pripravek iz efektivnih mikroorganizmov. Naprodaj so tudi izotermični kompostniki, v katerih je temperatura med 60 do 75 stopinjami Celzija, ki uniči vse škodljive bakterije in plesni.