dostopnost
Barvna shema
Velikost pisave
Uporabite funkcijo brskalnika
CTRL +    in/ali    CTRL -
Stil pisave
Tip pisave

V Ljubljani na treh lokacijah preizkušamo pametne zabojnike za odpadke Bigbelly

10.02.2022


Mestna občina Ljubljana in Javno podjetje Voka Snaga s projektom poudarjata predvsem pomen spoštovanja našega skupnega javnega prostora. Z namestitvijo t. i. pametnih zabojnikov Bigbelly na javnih površinah omogočamo bolj udobno ravnanje z odpadki za občane in razvijamo koncept pametnega mesta.

Na treh pogosto obiskanih lokacijah v Ljubljani smo namestili komplet pametnih zabojnikov Bigbelly, enega za embalažo in enega za preostanek odpadkov. S pomočjo senzorjev bomo v podjetju Voka Snaga spremljali njihovo napolnjenost, temu pa prilagodili učinkovito praznjenje. Zabojnik za preostanek odpadkov ima vgrajeno še stiskalnico, ki poveča prostornino za odlaganje odpadkov s 180 na 800 litrov, celoten sistem pa poganja sončna energija. V primerjavi z običajnimi koški je število praznjenj Bigbelly zabojnika za 80% nižje.

Testno obdobje zabojnikov najprej na parkovnih površinah.

Zabojnike Bigbelly smo za nekaj mesecev testno namestili ob Koseškem bajerju, v Parku slovenske reformacije in v Parku Špica. V tem času bomo analizirali količino in sestavo zbranih odpadkov in v primeru dobrih rezultatov zabojnike skušali vključiti v obstoječi sistem ravnanja z uličnimi odpadki in katalog tipskega uličnega pohištva.

Bigbelly zabojniki so postavljeni v več kot 1500 mestih v 54 državah. Uporabljajo ga v Stockholmu, Amsterdamu, Parizu, Madridu, Hamburgu, Zagrebu, testno pa se jim bo pridružila tudi Ljubljana.

Slika zabojnikov BigBelly